2011/08/24

Häntä on kutsuttaman nimellä

En tiedä valitsevatko vanhemmat nimen lapselleen vai valitseeko nimi lapsen. Miksi joku tietty nimi alkaa maistua suussa sopivalta? Edellisten lasten kohdalla kyseistä nimeä ei ole välttämättä edes huomannut. Tietyt nimet myös sointuvat sukunimeen ja asettuvat sievään jonoon sisarusparven nimien jatkoksi.


On myös mukavaa, että nimi tarkoittaa jotakin. Nuorimman lapsemme nimi viittaa vuoreen tai tarkoittaa valaistunutta, valoisaa. En tiennyt tätä ennen kuin pappi kertoi. Nimen soinnin lisäksi pidän sen merkityksestä.


Vaikka kirkko ei aina insituutiona miellytä, pidän tapakristityn lailla kirkollisista seremonioista, kuten ristiäisistä. Perheenjäsenet ja kummit siunaavat lasta ja lupaavat varjella häntä parhaansa mukaan. Toivon, että muutkin voimat varjelevat.

6 kommenttia:

 1. Jotenkin päädyin iltasurffauksella tänne. Ihana blogi ja kuvat!Nimien valinta on tosiaan iso prosessi, eikä helpotu mitä enemmän lapsia tulee, koska pitäähän niiden sopia sarjaan. Meillä on ollut nimijuhlat jokaisella, jossa olen ensin kertonut nimen historiasta, ja kuuluisista nimenkantajista ja väki on saanut arvailla. Huomasin, että meille on kehittynyt oma nimiseremonia tässä vuosien varrella :)

  VastaaPoista
 2. Moi, kiva kun päädyit ja kiitos kommentistasi. Meidän kolmannelle lapsellemme tuntui vaikeimmalta keksiä nimeä, sillä olemme noita poikien nimiä jo joutuneet miettimään. Tyttöjen nimiä olisi liuta varalla, mutta vielä ei ole tullut tarvetta. Nimiäis- tai ristiäisseremoniat ovat kivoja, jotenkin sitä vanhemmiten alkaa arvostaa omalle perheelle kehittyviä perinteitä.

  VastaaPoista
 3. Tuo kuva on hyvin puhutteleva ja siinä pukeutuu kuvaksi tuon hetken tunnelma. Aivan kuin häivähdys ikuisesta hyvyydestä.

  VastaaPoista
 4. Kaarina, minustakin etenkin alempi kuva oli onnistunut. Onneksi sain napattua kuvan kaikessa tohinassa, siihen tosiaan tiivistuu tuon hetken hartaus.

  VastaaPoista
 5. Nimiasiat on lähellä sydäntäni. ja tuohon ensimmäiseen lauseeseesi viitaten, olen sitä mieltä, että lapsi valitsee itse itselleen nimen ;)
  Olimme keskimmäiselle valinneet jo etukäteen sopivan nimen, mutta hän "sanoi" noup, kiitos joku muu. Ja sitten kolmonen "kertoi" että tämä ko. nimi on hänen ;)

  VastaaPoista
 6. Wihtori, kiitos kommentista. Minäkin olen kääntymässä samalle kannalle. Jokin voima saa tietyn nimen tuntumaan sopivalta juuri tietylle lapselle, ehkä se on siis lapsen oma valinta :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi! Thank you for your comment!