2011/06/14

Tehdäänkö sopimus?

Rakas lapseni, olet nyt majaillut vatsassani yli 42 viikkoa, kun raskauden keskimitta on tavallisesti noin 40 viikkoa. Äitinäsi pyydän ystävällisesti, että tulisit ulos sieltä, niin voimme tutustua paremmin. Olemme saaneet viimeisenkin remontin valmiiksi. Vanhempasi, isoveljesi ja isovanhempasi odottavat sinua malttamattomina. Viitsisitsä tulla? Lisäksi äidillä on oma lehmä ojassa, sillä raskauden päättyminen mahdollistaa muutamia kivoja juttuja.


Sisäelimet
Ihminen ei osaa arvostaa sisäelintensä vapautta olla ja elää ennen kuin niitä vasten painautuu lapsi sekä kohtu vesineen ja istukkoineen. Raskauden jälkeen keuhkoilla on taas mukava hengittää, vatsaan on taas kiva laittaa ruokaa, palleaa on hauska liikutella. Ruuansulatusjärjestelmä vapautuu vankeudesta ja äiti voi hyvästellä jokailtaisen kumppaninsa Rennie-närästyslääkkeen. 

Nälkä ja nautinto
Nälkä on ihana tunne. Imettävä äiti tarvitsee 500 kaloria ylimääräistä energiaa päivässä, ja aion todellakin nauttia tästä etuoikeudesta. En ole voinut syödä iltapalaa viimeiseen neljään kuukauteen, mutta kyseinen ateria tekee pian comebackin. Lasillinen punaviiniä, kylmä siideri tai lonkero helteisenä kesäpäivänä. Nämä ovat aikuisten juomia, joita aion kohtuudella maistaa, kun tulet ulos.Ulkoasu
Pidän kauniista ja istuvista vaatteista. Raskaana ollessa vaatteet käyvät pikku hiljaa pieniksi. En ole nähnyt syytä hankkia raskausajaksi kauniita uusia vaatteita, sillä kyse on väliaikaisesta tilasta, jossa kehon koko vieläpä muotoutuu jatkuvasti. Kun jättivatsa väistyy, voin taas haaveilla pukevani istuvan paitapuseron tai asettelevani vyön lantiolle. Nuhjuiset äitiyspöksyt lähtevät paremmille metsästysmaille.

Liikkuminen
Luovun mielelläni kaikista kehon pikku vaivoista: kuvotus ja väsymys, närästys, vessassa juokseminen ja levottomat jalat. Näiden sijaan unelmoin jo pitkistä juoksulenkeistä kesäillassa sekä joogasarjojen venytyksistä. Voin taas pomppia, venytellä, juoksennella ja nousta sohvalta ähkäisemättä. Äiti siis haluaisi kehon taas omaan käyttöönsä.Nimettömyys ja näkymättömyys
Tiedän nyt miltä elefanttimiehestä tuntui. Jättikokoisen vatsan kanssa ei voi sujahtaa huomaamatta väkijoukkoon. Ihmiset tuijottavat tahtomattaan. Tuntemattomat ja puolitutut kokevat oikeudekseen kommentoida raskauden etenemistä ja vatsan kokoa: "No sulla ei mene kauaa, että pääset sairaalaan!" tai "Onpas rouva mahtavan kokoinen" tai "Taitaa olla kaksoset tulossa, kun on noin iso vatsa". Raskausvatsa saattaa kanssaihmiset kontrolloimattomaan ja lapsenomaiseen tilaan, jossa saa sanoa mitä mieleen juolahtaa. Onhan kyse niin sanotusta iloisesta perhetapahtumasta, johon koko yhteisö on osallinen.


Tehdäänkö siis sopimus? Sinä tulet maailmaan ja saat vastapalvelukseksi paljon lämmintä maitoa. Saat myös täyden vaatevaraston sekä kasan kestovaippoja. Käytettävissäsi on oma pinnasänky ja useita sylejä.

4 kommenttia:

 1. Sinulla näyttää olevan niin ihananjännittävä elämänvaihe meneillään, että kun blogilistan tuoreiden päivitysten listalta tekstisi löysin, täytyy parantumattomasti vauvakuumeisen, 13:n lapsen äidin ja yhden mummon, liittyä kipinkapin lukijaksesi, jotten menetä ihania tunnelmia.
  Vauvoja muutenkin syntyy tähän maahan niin vähän ja vielä vähemmän tuttavapiiriin.
  Nyt jatka hurjan synnytysinnon nostattamista. (Yliaikaisuus, jos mikä, sitä kyllä nostattaa, jos on vielä voimanrippeitäkään odotusajalta jäljellä.)
  Kaikkea hyvää Sinulle, jäädään kuulostelemaan.

  VastaaPoista
 2. Voin vain kuvitella tuntosi... Yliaikaisuutta kun en koskaan ole päässyt/joutunut kokemaan.

  Minäkin löysin tänne blogilistn päivityksistä ja jään odottelemaan uutisia.

  Oikein paljon onnea tulevaan koitokseen ja ihania ensihetkiä vauvan kanssa. Se ensimmäinen kohtaaminen silmätyksin on aina niin sykähdyttävä.

  VastaaPoista
 3. Sirkku, tervetuloa lukijaksi! Onpa inspiroivaa, että sinulla on noin paljon lapsia ja jo lapsenlapsikin. Kumarran ja niiaan nöyrimmin!

  Tättähäärä, kiva saada sinut lukijaksi! Uutisia taitaa olla tiedossa aika pian, viimeistään huomenna käynnistävät synnytyksen! Jännittävää!

  VastaaPoista
 4. Oi mikä kaunis ja kuvaava kirjoitus. Toivottavasti pikkukolmonen on tällä hetkellä jo nauttimassa lämmintä maitoa :-)

  -Kaisa-

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi! Thank you for your comment!