2011/06/03

Legolibro ja legemulo

Meidän taloudessamme minä kerään sisustuselementtejä ja mies kirjoja. En itse ole innostunut keräilemään kirjoja ellei niissä ole jokin juju tai visuaalinen sisältö. Romaanien keräilyn sijaan laittaisin kirjat mielelläni kiertoon, kun ne on luettu. Unelmana olisikin kirjahylly, jossa majailisivat vain tärkeimmät, kauneimmat ja arvokkaimmat opukset.


Kirjoista saa toki myös sisustuselementtejä. Teoksia voi ohimennen silmäillä ja ihmetellä esimerkiksi 1940-luvun seuratapoja tai ajankuvaa Afrikasta. Vanhoja eläin- ja kasvikirjoja löysin tamperelaisesta antikvariaatista, jossa sattui olemaan "viisi kahden hinnalla" -tarjous. Inspiraatiosta kiitos Parolan asemalle


Kangasalan kirpputorilta löytyi kolmella eurolla täydellinen Suomi-Esperanto-sanakirja vuodelta 1923. Kansainväliseksi viestintävlineeksi tarkoitettu esperanto ei koskaan saanut tuulta siipiensä alle toivotulla tavalla. Muistan kyllä katselleeni teini-ikäisenä Music Televisionin animaatiosarjaa Esperanto-perheen seikkailuista (Le Familio Esperanto), mutta siihen mennessä esperanton kulta-aika oli jo ilmeisesti ohi. Olisiko näinä Euroopan kriisinhetkinä aika elvyttää vanha kieli? Legolibro on muuten suomeksi lukemisto ja  legemulo puolestaan tarkoittaa kirjatoukkaa.

4 kommenttia:

 1. Vanhat tietokirjat on kyllä mielenkiintoisia ja hauskojakin. Itselläni on mm. vanha lääkärikirja jostain 40-luvulta. Kummitätini muuten opiskeli esperantoa aikoinaan ja sillä kielellä taisi tulla jotain radio-ohjelmaakin joskus?

  VastaaPoista
 2. Nasti, kiitos kommentista. Vanhoista kirjoista tosiaan näkee kuinka tieto on sidottua aikaan. Meidänkin käsityksemme "oikeasta" tiedosta on muutaman vuosikymmenen kuluttua vanhentunutta.

  Katselin netistä, että esperanton taitajia on joitakin satoja tuhansia maailmassa ja 10 miljoonaa on joskus tutustunut esperanton alkeisiin :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita kirjoja. Joskus kirpparilta löytyy vanhoja opuksia, jopa vanhoja raamattujakin.

  VastaaPoista
 4. Gone to the beach, kiitos kommentista. Kirpparit ovat tosiaan joskus melkoisia aarreaittoja, jos muistaa koluta kaikki kirjakasat huolella.

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi! Thank you for your comment!