2009/09/13

Metsästäjä-keräilijän juuret

Olin usein perustellut taipumustani hamstarata tavaroita muinaisella geeniperimällä, joka ei anna muita vaihtoehtoja. Wikipedia kertoo metsästäjä-keräilijöistä seuraavaa:

Metsästäjä-keräilijöillä on usein huomattavan paljon vapaa-aikaa.
(Suhteessa maanviljelijään, minulla on edelleen paljon vapaa-aikaa.)

He käyttävät suhteellisen pienen osan elämästään ruoan hankintaan.
(Vrt. Prisma pari kertaa viikossa.)

Vapaa aikaa käytetään esimerkiksi nukkumiseen, vierailuihin, koruompeleiden tekemiseen ja tanssimiseen.
(Kyllä, ehdottomasti!)

Useilla alueilla ravinnonsaanti perustuu enemmän keräilyyn, joka on usein naisten työtä, kuin metsästykseen, jonka tuotto on sattumanvaraista.
(Tässä kohdin selittyy geeniperimä).

Mutta sitten meni luu kurkkuun:
Metsästäjä-keräilijät joutuvat usein liikkumaan alati ruoan etsinnän takia, eikä näillä heimoilla ole sen takia juurikaan omaisuutta, jota ei voisi kantaa mukana.

Olen siis huijannut itseäni kaikki nämä vuodet. Oli aika tehdä muutos. Syksyinen suursiivous kevensi talouttamme kolmen jätesäkin verran, joiden sisältö viedään kirpputorille.Lisäksi niin kutsuttu ompelunurkkaukseni (lue musta jätesäkki makuuhuoneen kulmassa) sai kokea ankaraa perkausta. Hus mäkeen lähtivät lukuisat tuunausprojektit, joiden käyttöönotto olisi vaatinut:
a) minun ompelijantaitojeni kehittymisen harrastajasta ammattilaiseksi
b) kehonmuotoni/ihonsävyni huomattavaa muutosta
c) muotivirtausta, jossa huono tikki/leikkaus/neulejälki on in.Jäljelle jäi kaksi laatikkoa, joista ylimmässä ovat nauhat ja nepparit ja alimmassa kankaat ja tilkut.Samalla järjestin lankalaatikon uuteen uskoon. Säilytin vain parhaat ja heitin sotkeentuneet ja epämääräiset pois. Lisäksi osa ei-inspiroivista langoista lähti kirpputorisäkkiin.Sellainen oli keräilijän paluu juurille.

4 kommenttia:

 1. Wau. Ihailen. Mulla on yksi kokopitkä kaappi kankaita ja toinen sekalaista käsityötavaraa. Lisäksi neulelangoille on ollut pakko hankkia sängynaluslaatikoita. Enkä oikeastaan nykyään ehdi tehdä paljon mitään. Sinä loihdit vaikka mitä, ja noin pienistä laatikoista!

  VastaaPoista
 2. No totuuden nimissä on paljastettava, että muutama tuunausta kaipaava vaate pyörii vielä kaapissa, mutta tilanne selkeni jo entisestä! Itsekin olisi kiva saada iso kaappi täyteen käsityötarvikkeita. Meille ei vaan mahdu se kaappi...

  VastaaPoista
 3. Tosi kaunis toi sun lankalaatikko (sekä ulkoa että sisältä päin)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, tämä laatikko löytyi onnekkaasti muuttaessamme nykyiseen asuntoomme. Sen on joku edellisistä asukkaista jättänyt jälkeensä, mutta minä en jätä, vaikka joskus muuttaisimmekin :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi! Thank you for your comment!